Над 20 души бяха задържани в центъра на Москва по време на митинг в памет на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова, които бяха убити преди две години.

Това съобщи говорител на московското управление на МВР Анатолий Ластовецкий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Задържани са 21 души, част от тях за използване на фойерверки, друга част - затова че са били маскирани. Още няколко души бяха задържани за провеждане на профилактични беседи", уточни той.

По данни на московската милиция в митинга са взели участи около 350 души.

Маркелов водеше делото срещу бившия полковник от руската армия Юрий Буданов, осъден на 25 юли 2003 на 10 години затвор за убийството на чеченката Елза Кунгаева. Буданов бе лишен от званието полковник и от орден за храброст и получи забрана да заема определени длъжности в продължение на три години. Буданов бе освободен предсрочно на 15 януари.

Убийството на 18-годишната Елза Кунгаева през 2000 г. предизвика буря от протести в Чечения. Семейството й каза, че тя е била изнасилена и убита от руски войници.

Процесът на Буданов се следеше отблизо като тест за решимостта на руските власти да преследват нарушенията на човешки права в Чечения.

Маркелов е смятал да обжалва отказа на съда да разгледа касационната му жалба срещу предсрочното освобождаване на Буданов. Адвокатът е бил застрелян след пресконференцията, на която обявил намерението си. Маркелов посочил също, че може да обжалва предсрочното освобождаване на Буданов и пред международен съд. Адвокатът казал, че смятал да поиска от прокуратурата да разследва всички действия на Буданов в Чечения.