Шестима души бяха убити, а други 16 бяха ранени след самоубийствен атентат в Багдад, предаде AП.

Терорист успял да премине през два военни поста, в натъпкан с експлозив минибус, за да стигне с возилото си до местния офис на арабската телевизия „Ал Арабия". При последвалия взрив загинали шофьорът, пешеходец, чистач и трима пазачи, потвърдиха представители на иракските власти.

Кореспондентът на „Ал Арабия" Тарек Насер посочи пред AП, че броят на жертвите е относително малък, защото по-голямата част от персонала на телевизията в момента на атентата е бил в сградата, на която са нанесени тежки щети.

Говорителят на иракската армия генерал-майор Касим ал Мусави заяви, че атентатът носи почерка на „Ал Кайда". Арабската телевизия е определяна като прозападна и се ползва с голяма популярност. Според ал Мусави е имало данни, че терористичната организация планира атаки срещу медии на територията на Ирак.

По време на днешния атентат е пострадал и бившият вицепремиер на арабската държава Салам ал Зубайе. Неговият дом е бил сринат от взрива, при което политикът останал блокиран под отломките.

Ал Зубайе бил изваден от спасителните екипи и се наложило да бъде опериран. АП припомня, че той пострада през 2007г., когато терорист-самоубиец се самовзриви в дома му.