Шефът на НЗОК д-р Румяна Тодоров заяви, че болничните заведения са направили сериозно количество фалшив прием на пациенти, като даде пример с данните за последните два месеца - септември и октомври.

По думите й болниците през септември са направили разходи за 135 млн. лв. като до момента касата им е изплатила 80% от тях. За октомври обаче болничните заведения са поискали възстановяване на разходи в размер на над 150 млн. лв, явно осъзнавайки, че по този начин „ще им се получат сметките".

Куцо и сакато е влезнало в болниците, за да е задръстено всяко едно отделение. Така се създава огромен разход, посочи Тодорова след заседанието на здравната парламентарна комисия, която прие на първо четене бюджета на НЗОК за 2014 година.

Тодорова посочи, че при сравнително еднаква структура на населението през 2011 и 2012 г. през втората година има над 100 хил. хоспитализации повече. Ако приемем, че средният разход по клинична пътека е 700 лв. това означава, че е направен преразход в размер на 70 млн. лв.

В доклада на Световната банка е посочено, че 30% от пациентите влизат повече от два пъти в болница, което не е нормално. 25% от пациентите са били веднъж в болница и за същото заболяване са посетили след това друга болница, показват данните на Световната банка. За какво говорят тези данни - че едната болница не си е свършила работата, но си е взела парите, заяви Тодоров.

В тази връзка шефката на касата заяви, че час по-скоро трябва да се въведе електронен индентификатор на пациентите, които влизат в лекарските кабинети и приемните отделения.

Важно е също така да помислим и за създаването на нов тип болници или отделения. В момента всички болници са за активно лечение, но никой не пита какво правим с човека, който е получил инсулт и след 3 дни е изписан.

Смятам, че трябва да се създадат нови места, където хората да имат възможност, след като е преминала острата фаза на заболяването им да получат повече грижи от специалисти толкова време, колкото е необходимо, посочи още Тодорова.