От 10 май Гърция възстановява пътническите влакове София-Солун, съобщава БНР. Връзката беше прекратена преди три години, защото правителството в Атина реши, че няма средства за финансиране на пътнически влак до София.

Ръководството Държавната железопътна компания „Трансосе" реши да възстанови ежедневно пътническите влакове както за София, така и за Скопие и Белград.

За София влакът ще тръгва в 6:55 часа всяка сутрин от гара Солун, а в обратна посока от София в 15:20 часа.

Цената на еднопосочен билет е 17,80 евро, а за двупосочен 35 евро. При резервация до 15 дни преди пътуване цената на двупосочния билет е 25 евро.

Пътниците от София след половин час престой на гара Солун могат да продължат пътуването до Атина. Много българи използваха тази връзка, както и гърци, които пътуваха до гарите по линията към София.

Възстановяването на пътническия влак към България по всяка вероятност ще коригира и цените на автобусите, които до сега държаха монопол на връзката.

Гръцката железопътна компания очаква да се увеличи туристопотокът към Гърция от балканските страни. Затова и стартът е в началото на туристическия сезон.