СДС иска оставката на здравния министър, съобщи Ваньо Шарков.

Заради опита за прикриване на раздадените над 2.5 милиона лева награди в министерството; заради лъжата, че това е направено в полза на работещите в спешната помощ; заради липсата на прозрачност", аргументира се Шарков.

Той упрекна здравния министър, че е излъгал за раздадените бонуси, като е стоварил отговорността върху системата за спешна помощ. „Хората, които работят в най-тежките условия в здравеопазването получават най-мизерното заплащане и търпят всички критики за провалите на липсващата здравна реформа и бяха обявени за получатели на допълнително материално стимулиране", изтъкна Шарков.

Припомняме, проверка на СДС разкри раздадените бонуси в пет министерства и здравната каса.

По думите на Шарков министърът е излъгал, че 90% от раздадените бонуси са били за спешна помощ. „С тази лъжа д-р Стефан Константинов защити чиновниците чрез опита да вмени липсваща вина на техните медици и като упорито не отговаря за раздадените 2.5 милиона лева чиновнически награди", добави Шарков.

Той посочи, че унизителните 11 лева в Благоевград, 16 лева във Варна и 50-60 лева във Велико Търново и на други места раздадени икономии от фонд „Работна заплата" не са бонуси. Разплатените в края на миналата година задължения на спешна помощ не са допълнително материално стимулиране за работещите в системата.

Шарков поиска и поне временно да бъде отстранена зам-министърката на здравеопазването Гергана Павлова (междувременно се разбра, че Павлова е уволнена от Борисов, б.р.), поне докато има разследване от ЕК, ако има такова.

Единствено временното отстраняване на разследвания министър може да бъде знак за прозрачна дейност и липса на политически обвързаности на по-високо ниво", категорични са СДС.

Министър, който лъже не може да взема верни решения, а създава тежки проблеми и затова трябва да освободи заемания пост", настоя Шарков.

Лидерът на СДС Мартин Димитров изтъкна, че след възбуждането на темата за бонусите от СДС има две оставки - шефката на здравната каса и на шефката на Агенцията по вписванията, но това за СДС не е достатъчно.

В сянка останаха пет министерства, които изключително нагло не отговориха на въпроса на СДС за бонусите, каза Димитров и ги посочи - на икономиката, на културата, социалното министерството, на транспорта, на регионално развитие и благоустройство. „Вероятно там са раздадени най-големите бонуси, защото те не дават никакви числа - всичко било тайна", коментира Димитров.

Къде е българският премиер, който обеща открито управление", попита той и припомни, че СДС му изпратиха писмо с темата за бонусите. Според Мартин Димитров тези 5 министерства няма да отговорят, защото имат големи тайни за криене.

Лидерът на СДС се закани истината да бъде изведена на яве по съдебен път. Той каза, че ще бъдат заведени дела съгласно Закона за достъп до обществената информация.

От СДС съобщиха още, че са сезирали Комисията за защита на потребителите с настояване за проверка на ценообразуването и цените на медикаментите, а също Комисията за защита на конкуренцията с искане да се произнесе дали „Софарма" има монополно положение в последните 5 години.

Това управление на ГЕРБ не е открито, не е прозрачно. То става най-потайното управление", коментира още Шарков.