Граждани готвят протест срещу намерението на Народното събрание да актуализира държавния бюджет, както и този на НЗОК.

Сборният пункт на недоволните е пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в часа, в който се очаква да започне заседанието на парламента, а именно - 15 часа.

Гражданите са срещу искането за актуализиране на бюджета от страна на ГЕРБ и ДПС, като според тях „този акт е поредното надуване на "балона", за който всички граждани ще заплатят неправомерно".

Гражданите са категорични, че това е поредният опит за дестабилизация на държавата. Предвижда се с 225 млн. лева да бъде актуализиран бюджетът на Здравната каса.

Остава въпросът дали ще бъде подкрепена актуализацията на републиканския бюджет, която предвижда освен да бъдат дадени допълнителни пари за здраве, приходите да бъдат намалени с 500 млн. лева.

Така общо дефицитът ще бъде увеличен с 725 млн. лева, което ще го увеличи до 2,7 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт. Актуализацията на републиканския бюджет предвижда и увеличаване на тавана на дълга с нови 3,4 млрд. лева - т.е. да достигне повече от 21 млрд. лева, като целта е да се осигури ресурс за подпомагане на Корпоративна търговска банка.