Двама войници на НАТО са убити от „мъж, който е носел униформа на афганистанската национална армия", съобщиха от ИСАФ. В същия ден, в който талибаните призоваха афганистанците да убиват чуждестранни войници в страната.

Не е ясно дали войниците са били убити, за да си отмъстят афганистанците за запалената свещена книга на мюсюлманите Корана от войски на НАТО по-рано тази седмица, но инцидентът е станал извън мястото, където е имало протестни демонстрации, съобщиха от регионалните власти.

Протестите и стрелбата се случиха след като талибаните призоваха мюсюлманите да атакуват военни бази на НАТО и да убиват техни войници.

Най-малко двама демонстранти са убити след като е имало размяна на изстрели близо до база в провинция Нангархар, каза Хаджи Мохамед Хасан, ръководител на района Кугуяни, намиращ се източно от района.

Той каза, че двама американски войници и седем демонстранти са ранени при сблъсъците.

Не знаем кой започна първи стрелбата и какви видове оръжия са използвани, но ние започнахме да разследваме с цел да открием детайли за инцидента", каза Хасан пред Си ен ен.

По думите му имало около 200-300 протестиращи, които в момента са под контрол.

Най-малко пет души са убити при демонстрациите вчера.

Командирът на ИСАФ генерал Джон Алън се извини за оскърблението на Корана, но талибаните отхвърлиха извиненията.

В емайл те съобщават, че трябва да се атакуват натовските бази, военните конвои, също така да убиват чуждестранните войници, да ги арестуват и бият, за да им дадат урок, че не трябва да оскверняват свещения Коран.