Европейският съюз ще отмени санкции срещу Беларус, включително и тези срещу президента Александър Лукашенко, за период от четири месеца, обявиха дипломатически източници, цитирани от Ройтерс.

Външните министри на страните членки на ЕС ще вземат решението в понеделник след триседмични тежки преговори в отговор на освобождаването на шестима политически затворници през август и организирането на мирните преговори за Украйна през февруари в Минск, обявиха дипломатите.

Тези действия затвърждават представата сред официалните лица в ЕС, че Лукашенко, близък съюзник на Москва, познат на Запад като „последния диктатор" в Европа, открива Беларус към Европа.

В зависимост от действията на Лукашенко на президентските избори, решението за вдигането на санкциите за четири месеца ще бъде официално прието в понеделник, каза високопоставен дипломат от ЕС.

ЕС трябва да отговори на освобождаването на политическите затворници, поясни втори дипломат.

На всичко отгоре Лукашенко постави под въпрос дали Русия трябва да изгради военна база в Беларус.

Но Европейският съюз е реалист по отношение на Беларус, където Лукашенко, който е на власт от 21 години, най-вероятно ще спечели пети мандат на вота в неделя.

Дипломатите поясниха, че списъкът на ЕС с около 140 физически лица ще бъде отменен от края на октомври до края на февруари, позволявайки на тези лица да изтеглят свои пари от страни членки на ЕС и да пътуват до съюза. Оръжейното ембарго ще остане.

Обаче ЕС ще остави санкциите, подновявани всеки октомври през последните години, под постоянен преглед. Санкциите могат впоследствие да бъдат премахнати изцяло, ако Беларус отговори на нарушените човешки права.

Четирима членове от силите за сигурност на Лукашенко, които са заподозрени за изчезването на политически опоненти, ще останат в списъка със санкциите.

25 беларуски компании ще могат вече да получават финансиране от Европейската банка за инвестиции.