Международната организация "Лекари без граници" изтеглят сътрудниците си от град Кундуз в Северен Афганистан след авиоудара на САЩ по болницата, от който загинаха 19 души, съобщи представител на организацията Кейт Стейджмън, цитиран от "Утро.ру".

"Болницата на "Лекари без граница"  в Кундуз вече не функционира. Няколко наши сътрудници работят в други две болници, където са преместени ранените", написа Стейджмън в туитър.

Болница "Лекари без граница" в Кундуз, в която в този момент се намираха 200 души, бе частично разрушена при бомбардировките в събота сутринта. По последни данни са загинали 19 души, от тях - 12 сътрудници на организацията "Лекари без граница" и три деца. Ранените са над 30 души.

От НАТО изискват разследване като заявиха, че не изключват трагедията да е резултат от удар от САЩ. В изявлението си представители на "Лекари без граница" заявиха, че още преди няколко месеца са предоставили координатите на болницата на всички страни в конфликта, включително и на американските военни.

Припомняме, при бомбардировка върху болницата в Кундуз бяха убити 19 души, сред които и три деца. От "Лекари без граници", обявиха, че международната коалиция стои зад бомбардировката. Американският президент Барак Обама призова да се изчака разследването.

По-рано бе съобщено, че организацията на Червеният кръст остава в Афганистан.