Трансплантация на черен дроб е била извършена днес следобед във Военномедицинска академия, съобщиха от лечебното заведение.

Реципиентът е 50-годишен мъж с последен стадий на чернодробна цироза, а донорът - 56-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт.

Рано сутринта екип от болницата,начело с д-р Иван Василевски, излетял на борда на транспортния самолет С-27J „Спартан" от състава на ВВС, за да се включи в донорска ситуация, възникнала в УМБАЛ „Св.Марина" във Варна.

Трансплантацията, извършена от екипа на проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, е приключила в късния следобед.

Реципиентът вече е преведен в Клиниката по анестезиология и реанимация, контактен е и диша самостоятелно.

Това е 38-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и пета поред за 2014 г.  За цялата  2013 г. са били извършени общо пет чернодробни трансплантации.

Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, на колегите от варненската болница за бързата и адекватна реакция, както и на екипажа на военнотранспортниясамолет, извършил медицинския авиотранспорт.