Два рождени дни в ГЕРБ възпрепятстваха обещаното "препитване" на депутатките Искра Фидосова и Менда Стоянова по време на вчерашното заседание на ПГ на управляващите

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след днешното заседание на кабинета на журналистически въпрос състояло ли се е изслушването на Стоянова и Фидосова.

Красимир Велчев и Емил Димитров имали рожден ден и почерпили колегите си от партията. За да не развалят празника им, управляващите решили да отложат изслушването на колежките си по СРС скандала.

Припомняме, вчера председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че Искра Фидосова и Менда Стоянова ще дадат обяснения пред съпартийците си на заседание на парламентарната група. По-късно вчера стана ясно, че двете не са "препитани".

Вътрешният министър не пожела да коментира скандала с подслушването, докато не излязат резултатите от прокурорската проверка.

Според него на този етап се коментират само хипотези - дали са реални СРС-та, дали са от частно подслушване и дали има манипулации в записите, като изтъкна, че всеки може да е обект на частно подслушване.

Няма злоупотреба по начина на прилагане на специални разузнавателни средства, категоричен бе Цветан Цветанов.

Той обясни, че всяко едно използване на специално разузнавателно средство оставя лог файлове в съответната система на електронния тефтер, където има наличност на всеки един заявител и на всяко едно използвано специално разузнавателно средство.

Вътрешният министър е разпоредил проверка на всички използвани СРС-та от 2007 насам - кой ги е искал, кой е подслушван и колко хора покрай подслушваното лице "са изгорели", ще се проследи и дали има ръст на ползвани СРС-та.

Вече ще се проверяват всички кандидати за служба в МВР за принадлежност към ДС, стана ясно още от думите на Цветанов. Не стана ясно обаче каква ще е съдбата на кандидат за длъжност в силовото ведомство, за който се установи принадлежност към бившата ДС.

Няма да има лустрация, обеща Цветанов. Обявяването на принадлежност към ДС ще се прави с чисто информативна цел.