Европейската мрежа срещу расизма настоява за отмяна на планирания за днес „Луков марш."

Протестни писма са изпратени до столичния кмет Йорданка Фандъкова, постоянното представителство на България в ЕС и Омбудсмана на Република България Константин Пенчев.

ЕНАР призовава Столична община да забрани за в бъдеще провеждането на подобни публични демонстрации на расизъм и неонацистки идеи. „Неуспехът институционално да бъде разпознат неонацизма от страна на българското правителство и силите на полицията в прояви като тази, води до манипулиране на обществото", се казва в писмото.

От ЕНАР настояват столичното ръководство да вземе ефективни мерки срещу проявите на расизъм и шовинизъм.

Изпратеното от Брюксел писмо подкрепя протестното писмо за отмяна на „Луков марш", изпратено вчера от ЕНАР в България до Бойко Борисов, Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова и Константин Пенчев.

В него неправителствени организации заявиха, че „за осма поредна година т.нар. „патриотични организации" в България организират траурно факелно честване в памет на своя патрон - ген. Христо Луков, което се превръща в публично демонстриране и пропаганда на расизъм и неонацистки идеи. Чрез допускането и разрешаването на подобни публични прояви, институциите съдействат за утвърждаването на процес, използващ патриотизма за постигането на антидемократични цели."

За периода 1935 - 1938 година ген. Луков е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Преди официалното включване на България на страната на Хитлеристка Германия, Луков прави опити да организира военен преврат и евентуална военна диктатура, с помощта на Гестапо.

Когато България накрая официално застава на страната на Нацистка Германия Луков смята, че законодателството в България не е достатъчно антисемитско и се бори за закони, по-близки до тези на Хитлер.

От 1942 г. е ръководител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ). Историкът Румен Даскалов определя СБНЛ като първата организация, имаща вече изцяло оформен фашистки характер и възприела фашистки/нацистки идеи.