Държавният глава Росен Плевнелиев няма да използва конституционното си право и да наложи вето на Закона за бюджета за 2015 година - нито заради драмите с пенсиите, нито заради орязания бюджет за отбрана.
Това обяви той в ефира на радио Дарик.

Приключи илюзията, че Плевнелиев може да е обединител, обяви Миков
Още...

Държавният глава каза „не" на вето заради разногласията с пенсионните фондове. Управляващите поеха ангажимент до март да проведат национално отговорен дебат с всички страни за едно устойчиво решение за пенсионната реформа. Тя не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Надявам се да има повече аргументи по тази теза, заемана от управляващите, разкри вижданията си Плевнелиев. Той увери, че частното не е враг на държавата, даже напротив, свободата не трябва да е еднопосочна улица.

Категорично апелипам да чуят всички аргументи, да се отнесат сериозно и отговорно към обещанието и след оценка на въздействието да вземат своето отговорно решение, призова президентът депутатите, като припомни, че Бойко Борисов не веднъж е променял решение в ход, като е виждал, че е сбъркал или е дал прекалено много в една едностранна посока. Ще имаме тежка ситуация за доверието, ако до март няма решение. Ако това не се случи, позицията ми ще бъде друга. Длъжен съм да дам шанс, склони Плевнелиев.

Запитан как вижда четворната коалиция, държавният глава обяви, че му е трудно да определи тази коалиция като четворна, тъй като споразумение има само с Реформаторския блок. Да не виждаме контрапродуктивно отношение като размяна на популярни песни във фейсбук. Моля, изпълнете това, което сте обещали на народа, обърна се той към мнозинството.

Внимателна реформа и подсилване на вниманието към службите и по границата, след като до нас вече има конфликти, препоръчва Плевнелиев заради кризата в Украйна. Виждаме валутна война, пропагандна война. Никога досега след Втората световна война не е имало толкова много конфликти, загрижен е президентът.

Той призна, че е разочарован от намалените пари за Българската армия. Когато имаме кризи и конфликти, това не се прави, това демотивира и самите служители, категоричен е държавният глава. Той апелира в парламента да се спази ангажимента на страната да не намаляваме повече бюджета за отбрана, както сме обещали пред НАТО. Сигурността струва пари. Вето върху бюджета не смятам да наложа. Да се намерят резерви и армията да не е ощетена, настоява Плевнелиев.

Оказа се, че той не е доволен от работата на службите до момента, обсъждайки сектор „Сигурност". Къде беше ДАНС по казуса КТБ, как разбираме, че мини били складирани у нас и гърмят, къде са службите да ни кажат това, възмути се президентът. Освен други реформи, ни трябва и такава в сектор "Сигурност", смята той.

Плевнелиев не остана безразличен и към кризата с КТБ и отправи апел към прокуратурата, комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и други институции. Нека не допускаме казусът да бъде повторение на предишни случаи от 1996 година - тогава никой не беше наказан и един лев не беше върнат, настоява президентът.

Одобрявам България да говори с Европа, да се държи като достоен член на ЕС, да поставя на масата ясно своите интереси и да ги отстоява по законосъобразен начин. Това заяви президентът, запитан дали подкрепя възможността у нас все пак да почне строежът на „Южен поток". Правителството на Орешарски не постъпи правилно - говореше едно в ЕС и  правеше друго в България, отправи критика Плевнелиев, като си пожела такова разногласие повече да няма.