"Всяко поколение трябва да води своите битки, да следва своите каузи, които времето и обстоятелствата налагат.

При много по-трудни условия от днешните млада България изправи глава и уверено зае достойно място на международната политическа сцена.

Затова вярвам, че ако успеем да се отърсим от черногледството и положим усилия, и днес можем да постигаме своите върхове. 22 септември е сред датите, които показват, че най-значимите успехи постигаме със собствените си обединени усилия", се казва в изявлението на президента Росен Плевнелиев по повод Деня на независимостта.

"В дни на изпитания винаги трябва да помним решителността и волята на нашите предци. В тях ще открием сили и вдъхновение да отстояваме достойнството на България, националната ни независимост и благоденствието на нашите деца", припомня държавният глава.

"През 1908 година в древния храм "Свети Четиридесет мъченици" в старопрестолния Велико Търново за първи път прозвуча Манифестът за българската Независимост.

Цар Фердинанд произнесе паметните слова: „Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство", прави ретроспекция на събитията Плевнелиев и завършва:

"Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!", завършва Плевнелиев.