Северна Корея мести нов компонент за подготвяната за изстрелване ракета, за да замени неизправна част и това може да забави заплануваното изстрелване, съобщава южнокорейският вестник Chosun Ilbo, цитиран от Ройтерс.

Държавната медия в КНДР е съобщила през уикенда, че изстрелването на ракетата, носеща научен спътник, може да се отложи, но не разкрива какви са причините.

В събота е засечено със сателит, че се прехвърля нова трета степен от ракетата от ракетния полигон в Пхенян към полигона Тонгчанг-ри, пише Chosun Ilbo, позовавайки се на източник от правителството.

От разглеждането на сателитните снимки определено Северна Корея отложи изстрелването на ракетата заради проблеми с третата степен на нея", обясни източникът, но добави: „Вероятността Северна Корея да продължи с процедурата по изстрелването преди 22 декември е голяма".

Официални лица от разузнавателните служби и военните звена в Южна Корея отказаха да потвърдят каквато и да е било информация.

Група от ирански ракетни експерти е в Северна Корея, където технически подпомага страната по плановете й за изстрелване на ракета с далечен обсег на действие, съобщава още вестник Chosun Ilbo, позовавайки се на южнокорейски правителствен източник.

По думите на източника връзката между Северна Корея и Иран в тази област датира от 80-те години на XX век.

Пхенян обяви, че ракетата ще бъде изстреляна в интервала 10-22 декември, но по-късно днес от Северна Корея съобщиха, че са разширили прозореца със седмица ( до 29 декември). Анализатори смятат, че ракетата ще бъде изстреляна на 17 декември във връзка с първата годишнина от смъртта на Ким Чен Ир.

Международната общност многократно осъди действията на КНДР и призова страната да спре процедурите по изстрелването. САЩ вече изпратиха 3 военни кораба в региона. Япония разгърна зенитно-ракетни системи „Пейтриът" по южните острови, а днес обяви, че е в пълна бойна готовност.

През април Северна Корея се провали в опита си да изстреля ракета със сателит в орбита.
Според Пхенян страната има право да развива космическа програма.