Словакия може да блокира „безсмислени и непродуктивни" нови санкции на ЕС срещу Русия. Това обяви относно резултатите от срещата на върха на ЕС министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ЕС не обмисля доставки на военно оборудване за Украйна, обяви Меркел
Още...

Припомняме, европейските лидери се обявиха в полза на по-строги санкции срещу Русия. Те обаче не бяха определени по време на срещата на върха в Брюксел.

„Смятам, че санкциите ще станат безсмислени и непродуктивни", подчерта Фицо. Той допълни, че Словакия може да използва правото си на вето.

Роберт Фицо поясни, че страната му ще използва това право в случай, че предложените от Европейската комисия нови санкции биха могли да подкопаят икономическия растеж на страната.

Няма никакъв смисъл да се приемат нови санкции, без да знаем резултата от тези, които вече сме приели", смята Фицо.

В петък говорителка на Службата на ЕС за външна политика Мая Косянчич призна, че Еврокомисията още не е направила анализ на последиците от санкциите срещу Русия, въведени през юли. Те включват забрана на нови военни договори, ограничения върху придобиването на редица нови технологии, оборудване и материали за петролния сектор, както и определени ограничения на банковите услуги.

На срещата на върха на ЕС бе решено ЕК да получи една седмица, за да разработи допълнителни санкции срещу Русия. В това време пък Федерацията трябва да предприеме конкретни мерки, за да спре боевете в Украйна.

Междувременно стана ясно, че САЩ приветства решението да се разгледа възможността за нови санкции срещу Русия заради събитията в Украйна. Това се посочва в доклад с писмено заявление на говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Кейтлин Хейдън.

„Ние приветстваме решението на консенсус на Европейския съвет да се демонстрира силна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и да се подготвят за разглеждане в следващите дни по-нататъшни санкции", посочва Хейдън.