Европейският съюз няма да се откаже от разширяване на санкциите срещу Русия, новият пакет от санкции ще бъде одобрен днес, 8 септември. Това обяви официалният говорител на Европейската комисия Пия Хансен, предаде ИТАР-ТАСС.

Процесът по утвърждаване продължава. Ние очакваме санкциите да бъдат одобрени и публикувани не по-късно от утре, каза тя.

Но Хансен подчерта, че санкциите могат да бъдат „върнати", което зависи от ситуацията в Украйна.

Формално одобрение на новия пакет от санкции на Съвета на ЕС ще стане чрез писмена процедура. В случай, че бъдат прокарани днес постановлението ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС на 9 септември - тогава санкциите влизат в сила.

Междувременно дипломатически източник от ЕС заяви пред Ройтерс, предаде РИА „Новости", че под санкциите на ЕС ще попаднат руски държавни компании с оборот от над 1 трилион рубли.

Според източника в списъка влизат компании като "Газпром-нефт", „Транснефт" и „Роснефт".

Други медии информират, че към списъка със санкционираните руски и украински длъжностни лица могат да бъдат прибавени още 20 имена.

По-рано американският вестник The Wall Street Journal писа, че при разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия ще бъдат ударени три руски нефтени компании, пет банки, три предприятия от отбранителната промишленост и девет компании, произвеждащи продукция с двойно предназначение.

Изданието отбелязва, че нефтените компании „Газпром-нефт", „Транснефт" и „Роснефт" няма да имат достъп за получаване на кредити в рамките на 30 дни.

Също така ще бъдат наложени ограничения на пет финансови учреждения под държавен контрол, включително Сбербанк и ВТБ. Към момента е забранено на тези банки да получават кредити от ЕС в срок от 90 дни.

Европейски капитал ще бъде ограничен също за ОПК "Оборонпром", "Объединенной авиастроительной корпорации" и "Уралвагонзавода".

Руския премиер Медведев заплаши, че при нови санкции на ЕС Москва ще отговори със свои мерки, които могат да включват и затваряне на въздушното пространство за граждански полети от съюза през руска територия.