Депутатите пресякоха пътя на бегълците от Темида. При присъда „виновен" и налагане на ефективно лишаване от свобода от поне 10 години, съдът занапред ще постановява „задържане под стража" за осъдените.

Това приеха окончателно депутатите при гласуваните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Когато подсъдимият е признат за виновен, наказан е с ефективно лишаване от свобода и е налице реална опасност да се укрие, "Съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка, или да вземе такава", решиха законотворците.

Личната карта и паспортът ще се отнемат от подсъдимия, когато има наложена забрана за напускане на страната само при постановена присъда от всяка съдебна инстанция и ще се издават заместващи документи за самоличност.

Така дори след първа инстанция осъденият ще бъде принуден да остане в пределите на страната и да не забегне зад граница.

В досъдебното производство няма да се отнемат документи. По данни на главния прокурор Сотир Цацаров близо 1700 осъдени лица в България са се отклонили от изтърпяване на наложените присъди. За да приемат проекта окончателно, депутатите удължиха работното си време до цялостното му гласуване на второ четене.