По повод 6-и май, Ден на Храбростта и празник на Българската армия, ще бъде отпусната извънредна еднократна финансова помощ на деца на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг, става ясно от резолюция на Министерството на отбраната.

Общо 65 деца ще получат извънредна помощ, като 57 от тях  - по 200 лв., а други 8, които са абитуриенти тази година, по 500 лв.

По повод предстоящия празник на Българската армия началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов се обърна със специален  призив към личния състав на Българската армия.

„Искам да напомня за кампанията „Дари 1 лев!". Защото дори и 1 лев, даряван всеки месец, ще ни даде възможност да продължим благородната дейност за подпомагане на семействата на загиналите военнослужещи и да докажем не само пред обществото, но и пред себе си, че човешкият морал е на високо ниво във всеки от нас, че доброто е живо в сърцата ни. Това е и обещание към всички ни, посветили се на рисковата професия военнослужещ, за гаранцията, че при нещастен случай семействата ни няма да бъдат забравени и няма да останат без помощ и подкрепа".

В момента фондация „Деца на Българската армия", която е  създадена през 2005 г., с основна цел да подпомага с парични средства деца на загинали военнослужещи при изпълнение на служебния си дълг и деца на граждански лица, загинали при трудова злополука,  осигурява всеки месец по 250 лв. за общо 65 деца. Целогодишно военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Въоръжените сили отделят от месечните си заплати и даряват средства на фондацията.

Всички, които желаят да подкрепят децата на военнослужещи и цивилни служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг, могат да го направят като изпратят sms на 1696 към трите мобилни оператора (1.20 лв. с ДДС) или като дарят средства по сметката на фондацията.