Руското решение да се изпрати конвой от камиони с хуманитарна помощ през границата към Източна Украйна без разрешението на Киев или без ескорт от международни наблюдатели е явно нарушение на украинската граница.

Това обяви говорител на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън.

Това е явно нарушение на украинската граница. Това също е в противоречие на постигнатите между Украйна, Русия и Международния комитет на Червения кръст договорености", каза говорителят Себастиан Брабънт.

„Призоваваме Русия да промени решението си", добави той.

ЕС също се обърна към Киев да се разграничи от допълнително ескалиране на ситуацията, допълвайки, че руската хуманитарна помощ трябва да спазва международното право и споразуменията с Украйна.

НАТО също осъди навлизането на конвоя в Украйна.

Това е грубо нарушение на международните ангажименти, включително сключените в Берлин и Женева, отбелязва в съобщение генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той добави, че това също е допълнително нарушение на украинския суверенитет от Русия, което ще задълбочи кризата, която самата Русия създаде и продължава да нажежава.

Расмусен е категоричен, че НАТО внимателно следи струпването на руски наземни и въздушни сили близо до Украйна и че Москва е заплашена от допълнителна изолация.

Призовавам Русия да не предприема допълнителни провокативни действия, да спре да дестабилизира Украйна и да предприеме стъпки за разрешаване на тази опасна ситуация с пълно уважаване на украинския суверенитет и териториална цялост, и международното право, заключава той.

По-рано Украйна обяви, че Русия директно е нахлула на украинска територия без разрешението на Киев, докато Москва се обяви против всеки опит за спиране на конвоя, подчертавайки, че това е чисто хуманитарна операция.

Днес повече от 100 камиона с хуманитарна помощ се отправиха от руско-украинската граница към град Луганск.