Непредвидената смяна на правителствата е най-притеснителна за германските и френските инвеститори у нас. Това стана ясно след проведена среща на икономическия министър Божидар Лукарски с Германо-българската и с Френско-българската търговско индустриална камара.

Единственото притеснение на предприемачите се изразява в смяната на правителствата, поради което те са отправили послание, стабилността, която виждат в момента да се задържи и в бъдеще.

Около стотина представители на френския и германския бизнес се събраха днес в Гранд хотел София, където обсъдиха с българския икономически министър въпроси, свързани с инвестиционната среда у нас.

Представителят на германската камара доктор Митко Василев похвали министър Лукарски, че се е лишил от среща на високо равнище в Мадрид, за да проведе днешната среща.

Сред важните въпроси, които са били поставени на дневен ред, е била темата за междудържавните отношения между България и Франция. Важен въпрос е и за двойното данъчно облагане на тези с френско и българско гражданство.

На срещата не е обсъждан проектът „Дестинация Рила", но президентът на френско-българската търговска камара Стефан Дюе обясни, че той е много мащабен, тъй като се касае не просто за изграждането на една ски станция, а изцяло нова концепция по изграждането на ски курорт. Инвестициите възлизат на около 600 млн. евро.

По време на предишното правителство французите не могли да напреднат по технически причини. Дюе уточни, че този проект засяга МОСВ, а също и министерството на туризма. Дюе ще представи досие, съдържащо информация за проекта на министър Лукарски.

Припомняме, „Дестинация Рила" е проект за курорт от ново поколение. Престижни френски инвеститори поискаха да строят комплекс в Рила - създаване на ски курорт с настанителна база от 20 хиляди легла. Българо-френският проект предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно.

Иначе министър Лукарски заяви, че инвеститорите имат интерес в областта на енергетиката, туризма и други сфери.

„Инвеститорите искат правна стабилност и нормоприлагане, което е приоритет на съдебната реформа", подчерта Лукарски. Той допълни, че се надява част от заема от 8 млрд. евро, който в момента обсъжда правителството, да бъде за икономически растеж.

По повод драстичния спад на немски инвестиции за миналата 2014 година, министърът подчерта, че това е тенденция, която се наблюдава и в предишни години. Той обаче се похвали с решаването на казуса, чрез който немското правителство ще издава инвестиционни гаранции за инвеститорите у нас.

По повод обявената готовност за реформи от негова страна Лукарски подчерта, че за да има реформи първо трябва да е налице стабилност. Междувременно той посочи, че за да се гарантира инвестиционният климат у нас, са необходими промени в Търговския закон, както и в закона за публично-частното партньорство.

На срещата министър Лукарски е уверил, че България провежда последователна търговска и външноикономическа политика, насочена към привличане на чуждестранни инвестиции и създаване на благоприятни условия за развитие и засилване на конкурентоспособността на българското производство и износ".

Пред представителите на камрата и посланиците на Германия и Франция у нас Лукарски е представил приоритетите на министерството, мерките за подобряване на бизнес средата и условията за инвестиции пред представителите на близо 100 компании от Германия и Франция.
На срещата са представени възможностите за участия по ОП "Иновации и конкурентноспособност", в която френски и немски инвеститори могат да кандидатстват с проекти съвместно с български фирми.

Лукарски подчерта, че в бъдеще трябва да бъдат организирани и други подобни срещи, тъй като има въпроси, които засягат и дейността на други министерства, например финансовото.