България ще работи за силна и единна позиция на ЕС за гарантиране на териториалната цялост на Украйна и ще подкрепи демократичния и европейски път на страната.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко в Киев, където българският държавен глава е на официално посещение. Двамата президенти проведоха среща „на четири очи", след което се състояха пленарни разговори на двете делегации.

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и призовава за стриктното изпълнение на Минските споразумения за преодоляване на кризата в източната част на страната. Тази позиция на страната ни изрази Плевнелиев, като заяви, че "никой няма право да мести граници със сила и да окупира чужди територии - бъдещето на Европа е в премахването на границите."

Президентът беше категоричен, че присъединяването на Крим и Севастопол от Руската Федерация е в нарушение на международното право, конституцията на Украйна и Будапещенския меморандум от 1994 г. България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск.

„За България Крим е Украйна, а Украйна е Европа", отбеляза Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев се обяви за бързо и скорошно премахване на визовия режим за Украйна.

От своя страна Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и европейската ориентация на страната.

И двамата президенти отбелязаха, че членството на България в ЕС и предприемането на реформи у нас са довели да подобряване на икономическите показатели в страната, на инвестиционния климат и на стандарта на живот.

Възможностите за насърчаване на дейността на организациите на украинските българи и на културно-просветните дружества в страната бяха обсъдени по време на разговора на двамата президенти.

Българската общност в Украйна от 250 000 души и двете държави ще работят за интеграцията на българското малцинство, взаимно се увериха двамата президенти.  Плевнелиев изказа признателност за политиката на украинското правителство по отношение на изучаването на български език.

Българистиката е добре застъпена в университетите в Киев, Харков, Лвов и Одеса. От своя страна Петро Порошенко посочи, че разработените проекти за децентрализация ще гарантират правата на малцинствата в Украйна. „Провеждаме реформите, като се базираме на европейския опит", заяви Порошенко.

Енергийната тема също бе коментирана по време на пресконференцията.

Природният газ не трябва да бъде оръжие, а трябва да е стока, търгувана на пазарни цени и свободно, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че през 2009 г. страната ни беше засегната от газовата криза и сега България работи усилено за диверсификация. „Ние не сме против Русия, ние купуваме руски газ и спокойно искаме да продължаваме, но сме против това да не можем да калкулираме каква ще бъде цената, против сме да нямаме дългосрочна яснота и сме против липсата на пазарни цени, заяви президентът.

България и Украйна разчитат на коректно отношение, прогнозируемост, стабилност и дългосрочност за доставките на газ, заяви още българският държавен глава. Президентът беше категоричен, че в енергийния сектор превес трябва да има икономическата логика, а не политиката.

 

Росен Плевнелиев посочи, че Третият либерализационен пакет на ЕС е в интерес на гражданите и на фирмите и дава шанс на Европа за конкурентни цени и свободен пазар. Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране, призова българският държавен глава.

Вчера по улиците на Киев се появиха български знамена - киевчани обаче ги сметнали за провокация, защото приличали на руските. Още...

В присъствието на двамата президенти беше подписан двустранен Протокол за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на двете страни, който ще насърчи образователния обмен до 2019 г. между България и Украйна.

Преди срещата с украинския президент, Росен Плевнелиев отдаде почит пред паметта на жертвите от масовия глад през 1932-1933 г. в Украйна. Държавният глава поднесе цветя и пред Кръста на героите от „Небесната стотица" в памет на гражданите, загинали по време на събитията между ноември 2013 - февруари 2014 година в Украйна.