Под земята се намират около 90 работници от мина „Черно море", съобщава Дарик.

Припомняме, първата смяна от 43 души отказа да излезе след като приключи работа.

Следобед към тях са се присъединиха и колегите им от втората смяна. Преди да слязат под земята, те блокираха за известно време пътя за Бургас. Миньорите са категорични, че няма да излязат от забоя докато не получат възнагражденията си.

Последно те са взели по 130 лева месечен аванс през юли. Оттогава трябва да вземат още 270 000 лева. За заплати през август дължимото към тях е 340 000 лева. Отделно мина „Черно море" дължи 32 000 лева на електроразпределителното дружество EVN и около 100 000 на останали фирми-доставчици. Схемата на задлъжнялост е следната: мината трябва да получи от ТЕЦ-Сливен 3 500 000 лева, а топлоелектрическата централа очаква тези пари от Националната електрическа компания (НЕК).

На специална среща заради проблемите представители на НЕК са обявили, че пари за остатъка от юли и август ще бъдат преведени най-късно утре, до обед. Те обаче няма как да отидат директно в мина „Черно море". Първо трябва да постъпят в сметката на „Топлофикация" - Сливен, която да се разплати с рудничарите. Миньорите имат съмнения, че процесът ще се проточи до началото на следващата седмица, но твърдо отказват да излязат на светло.