„Шмекер" е новото определение за управляващите, дадено от столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В сутрешния блок на БиТиВи Борисов нарече управляващи и персонално премиера и министъра на икономиката „шмекери".

Леко раздразнен Борисов коментир интервюто на Йордан Лечков - кмет на ГЕРБ, в което той казва, че вижда БСП и ГЕРБ на власт.

"ГЕРБ е демократична партия и всеки може да говори каквото си иска. Лечков бе различен и като футболист, и в живота", посочи Борисов.

Той обаче обърна внимание и на друга част от интервюто на Лечков, в която се заявява, че може на власт на бъдат ГЕРБ и „Атака".
Борисов посочи обаче, че това не тема, която е на дневен ред.

Станишев отговори:
Много представители на опозицията от дясното политическо пространство действително ескалират напрежението. Прави се опит за демонизиране на ДПС като политическа партия, също така започва да се говори по отношение на турците.
Политиците трябва да бъдат изключително отговорни, когато говорят за българския етнически модел. Този модел трябва да се развива, а не да се разрушава
                     Още...

Тези шмекери, за тях не мога да говоря по друг начин освен с жаргон, трябва да се ометат напълно", беше коментарът на Борисов по отношение на тройната коалиция.

Дълго Борисов коментира и въпроса за полемиката около ДПС и етническото напрежение.
Той отхвърли обвиненията, че повдига етническия въпрос, за да спечели повече обществено одобрение.

Срещу коментара на Георги Първанов от преди няколко дни, че „ГЕРБ се атакизира" Борисов попита: „А аз защо да нямам право на това развитие?".

Въпреки това лидерът на ГЕРБ остави в студиото лист с припомняния на изказвания от страна на лидерите на БСП по отношение на настоящия й коалиционен партньор ДПС и „монополното" влияние, което има върху целия културен, духовен и религиозен живот на българските турци.

И в момента последното повдигане на етническия въпрос, по мнението на Бойко Борисов, всъщност идва от страна на премиера Станишев и президента Първанов, които реагират като адвокати на ДПС.

Борисов припомни две изказвания на премиера и президента, след като са изчакали опозицията, включително и самият той, да реагира на грешно публикуваната дата 1985 година: изказването на Станишев, че „това е игра с огъня" и изказването на Първанов два дена по-късно, че „етническите пожари се гасят много трудно".

Припомняме, столичен вестник излезе с информацията, че предсмъртното писмо на Емин завършвало с думите - "в ДПС има хора, които искат да върнат партията в 1985 г." - тоест, след насилственото преименуване на българските турци, когато част от тях решават да отговорят на властта с терористични действия.

По този повод от МВР неофициално заявиха, че в писмото не пише 1985 г., а 1989 г.

Ние обаче не искаме етнически конфликти. Ние искаме само да извадим ДПС от властта", подчерта Бойко Борисов и допълни, че в партията ГЕРБ членуват изключително много турци, помаци и хора от други етнически общности и всеки има право да гласува, за който сметне за добре.
„Това е то демокрацията", заключи Борисов.

Той бе категоричен, че не се страхува от организиране на сценарии срещу него - „не съм шмекер, за да мисля какъв шмекер ще излезе срещу мен".
По мнението на Борисов всичко това - годината, няколкодневното мълчание на държавния глава и на лидерите на БСП и ДПС - е целенасочено и има сценарий именно, за да се повдигне етническата карта.

„Според мен всички, които живеят в България са български граждани", посочи Борисов.

Той взе отношение и по публикациите за участието си във Възродителния процес.
От думите му стана ясно, че като началник на батальон е пазил реколтата в Дулово и е изпълнявал заповедите, спускани му от началниците ум отгоре, без да участва в никакви репресии.
Пазех реколтата, спазвах реда и го налагах, нищо повече, по това време подготвях националния отбор по карате и от Дулово заминахме директно за Лондон на състезание", каза Борисов и обясни, че тези, които са взимали решенията по онова време са наградени с Наредба13-13, а „моето име го няма там".

Той обаче изрази крайно отрицателното си мнение за Възродителния:
Нещо тотално сбъркано, както всичко, което е правила държавата по това време", определи Бойко Борисов.
По думите му, държавата е трябвала да действа много по-бавно и много по-меко, като просто в продължение на години налага списък от лични имена, които да могат да бъдат използвани при кръщаване на новородените.

Столичният кмет поясни, че не целите, а методите на възродителния процес са погрешни.

Като бивш охранител Тодор Живков, Борисов каза, че и Живков не е одобрявал „методите на Държавната сигурност".