Над 20 домашни и улични кучета са умрели от снощи в селата Беброво и Черни дол, община Елена. Труповете на животните са по пътя, дворове и близки ниви, съобщава БГНЕС.

Хората от двете села са силно притеснени от случилото се. Разказват, че домашните им питомци са умирали за около 5-10 минути в страшни мъки. Те се опитвали да им помогнат, но не успявали. Днес основната тема на разговор в двете села е именно тази. Хората имат съмнение кой би могъл да посегне на живота на четириногите, но се страхуват да говорят. Разказват само как са си отивали животинките и че преди това са видели бял джип да обикаля из селата наоколо.

"Нищо им нямаше на кучетата. Дойдоха си, запениха се и се случи. Давах им мляко, давах им билка да ги лекувам, обаче не става. Треперят и умряха. Толкоз", разказва Милан Желев от Черни дол.

Съседът му Христо Недев разказва същата покъртителна история за смъртта на своето овчарско куче. "Ходих да си прибирам овцете. Кучетата бяха с мен. За половин час стана всичко. Едното влезе в къщи и падна. Запени се и умря в агония", разказва с тъжни очи пастирът, чието куче било негов верен другар в самотните дни в Балкана.

В село Беброво ситуацията е същата. Там животните умират като мухи в дворове и по улиците на селото. Хората са притеснени както за животните си, така и за децата и самите себе си. Заканват се, че ако хванат злосторника, ще му се случи най-лошото. "Направо ще го гръмна", категоричен е Димитър Димитров. "Какво право има той да хвърля отрова, за да ми трови кучето. Ами някое малко детенце ако се отрови? Ще вземе от земята ще го лапне и дотам" възмущава се Димитров.

От агенцията по храните във Велико Търново ще разпоредят проверка на място, за да се установи причината за смъртта на кучетата. Днес на място пристигна и шефът на РУП - Елена, за да се запознае на място с инцидента. Вече се води разследване по случая.