Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE) реши на днешно обсъждане да включи в дневния ред на следващо свое заседание разискването на въпроса с подслушванията в България.

32-ма от членовете на комисията бяха "за" срещу 26 "против".

Засега не е ясно точно на кое от следващите заседания въпросът ще бъде подложен на обсъждане. Очакването е това да се случи в края на май.

Против категорично бяха евродепутатите от ЕНП, чийто член е и ГЕРБ.

Вероник Матийо, която е и координатор в ЛИБЕ, заяви, че ЕНП не е съгласна с формата на този дебат и не желае парламентарната комисия да се превръща в трибунал.

От името на Групата на ЕНП тя препоръча комисията да не се намесва, тъй като в България по поставения въпрос текат следствени действия и липсва окончателно становище на прокуратурата. Тя изрично спомена, че именно по тази причина Европейската комисия се е въздържала да вземе позиция.
"По-добре е българското правосъдие да се произнесе, няма да ни стигне мандатът да направим собствено разследване", заяви Матийо.

Припомняме, прокуратурата ни спря разследването поради имунитета на Цветан Цветанов като кандидат-депутат. Иначе държавното обвинение обяви, че има основание за повдигане на обвинение срещу ексвътрешния министър.