Уникална по своето съдържание топографска карта създаде антарктикът ни ст.н.с. Любомир Иванов.

Новата илюстрована карта в мащаб 1:120 000, на български език, изобразява о. Ливингстън с българската база Св. Климент Охридски, както и съседните острови Смит, Сноу, Гринуич и Робърт в архипелага Южни Шетландски острови, Антарктика.

За островите Робърт и Сноу това е както първата българска, така и първата подробна карта, а за о. Смит - първата топографска карта изобщо.

Картата включва най-новата и пълна информация за островите с точно представяне на бреговата линия, релефа, зоните свободни от лед, местообитанията на тюлени и пингвини, природните резервати, научните бази и лагери, както и българското присъствие на островите като част от българското духовно и културно-историческо пространство.

Според австралийския полярник Деймиън Гилдей „Остров Ливингстън има кажи-речи най-лошото време на земята".

В резултат на това спътниковите снимки най-често показват плътната облачност, характерна за района и са трудно използваеми за картографиране.
Върху това се наслагва силно променливият характер на местната топография, дължащ се на динамични процеси в ледниковите шапки на островите.

За пръв път ст.н.с. Любомир Иванов е картографирал в тези условия стотици неидентифицирани по-рано географски обекти - върхове, хълмове, ледници, острови, заливи, морски коси и скали и др.

Българският принос към проучването и картографирането на островите намира отражение в тяхната топонимия - на картата има над 550 наименования от Международния справочник на СКАР за антарктическите географски наименования, от които 56% са български, а останалите 44% са дадени от други нации (предимно британски, американски, чилийски, аржентински и испански).

В частност, с български имена са двете най-значими планински вериги - Тангра планина на остров Ливингстън и хребета Имеон на остров Смит, по-големи полуострови като Варна, Бургас, Рожен, Йоан Павел II и Алфатар, както и повечето големи ледници на островите като Перуника, Калиакра, Тунджа, Верила, Съединение, Етър, Якоруда, Чупрене, Ветрино, Дългопол и др. 

Изданието е отпечатано в Троян в тираж 4 000 бр.  Хиляда екземпляра са предвидени за ползване от научни институции, библиотеки и изследователски екипи, а останалите 3 000 са отделени за модерно учебно пособие по география и други природни науки.

Всяко училище в България и българско училище в чужбина ще получи от автора по един безплатен екземпляр от картата.