Дали възгледът ни за интелекта е твърде тесен и пренебрегва жизненоважен набор от способности, които са от изключителна важност за това как се справяме в живота. Това пита в книгата си „Емоционална интелигентност" Даниъл Голман.

Позовавайки се от фундаментални изследвания на мозъка и поведението, той показва кои фактори действат, когато хора с висок коефициент на интелигентност пропадат, а такива със скромни постижения на тестовете, се справят изненадващо добре.

Тези фактори, сред които са самоосъзнатостта, самодисциплината и емпатията, представляват цяло ново измерение на ума, което авторът нарича „емоционална интелигентност". Макар и детството да е критичен период за формира

нето й, тя в никакъв случай не е определена с раждането. Емоционалната интелигентност може да бъде подхранвана и укрепвана през целия живот - с преки ползи за здравето ни, за връзките и работата ни.

Идеята за емоционалната интелигентност се появява за пръв път още в ранните трудове на Чарлс Дарвин във връзка със значението на изразяването на емоциите за оцеляването и за адаптацията. През целия 20-ти век феноменът започва да се изяснява, затвърждава се и кристилизира в научните среди, но самото понятие „емоционална интелигентност" е широко популяризирано едва след издаването на едноименния бестселър на Голман.

От излизането си през 1995 г. „Емоционалната интелигентност" е световен бестселър, преведен на 30 езика с над 5 милиона продадени копия. Първото издание у нас е отдавна изчерпано. Преведена наново, „Емоционалната интелигентност" на ИК „Изток-Запад" обаче е отново достъпна за всички, които искат да се докоснат до едно ценно и различно гледище за човешката интелигентност.

Авторът Голман е едно от водещите имена във в-к Ню Йорк Таймс. Той отговаря за материалите, посветени на поведението и мозъка. Статиите му се публикуват в други периодични издания по целия свят.

Преподавал е в Харвард, където получава докторската си степен, а до неотдавна беше главен редактор на сп. Psychology Today. „Емоционална интелигентност" е сред най-рекламираните му творби и заслужено печели страхотна популярност, възторжени отзиви и завидни продажби.