беленеРусия няма да строи АЕЦ „Белене" на всяка цена. Това заяви пред БНР генералният директор на „Росатом" Сергей Кириенко. Според него, ако фиксираната окончателната цена на централата падне под 6,4 милиарда евро, проектът ще стане нерентабилен и Русия може да се откаже от участие в него. Шефът на "Росатом" подчерта, че исканата от българското правителство цена от 5 милиарда евро не е реалистична.

Към момента цената на АЕЦ „Белене" е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта. "Макар и с нежелание, от „Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност", каза ръководителят на държавната корпорация.

Той посочи, че ситуацията около Белене е уникална, тъй като почти цялото оборудване за централата е произведено. „Фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва ще се откажем от проекта, ще го направим", заяви Кириенко.

Той подчерта пред „Дарик", че „на Русия ще й бъде много мъчно", ако се наложи да изостави проекта. „Тежко е, трудно е да се преговаря с българското правителство. Затова има такъв риск", каза Кириенко.

Той посочи, че ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. . Пред „Дарик" Кириенко заяви, че при по-голямо забавяне „Атомстройекспорт" може да го пренасочи към други проекти. Според директора на "Росатом" първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен беше шефът на „Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години. Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ „Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40 %.