След близо 6-часови дебати, множество прегласувания, процедурни предложения и обвинения за гласуване с чужди карти парламентът ратифицира Договора от Лисабон за реформата на Европейския съюз.

Със 193 гласа „за", 16 „против" и нито един "въздържал се" България стана шестата държава, членка на ЕС, която ратифицира Договора.

След повторно гласуване по предложение на заместник-председателя на Парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов, гласувалите депутати бяха 214. Ратификацията одобриха 199.

Всички парламентарни групи с изключение на Атака подкрепиха Лисабонската стратегия.

Националистите, водени от Волен Сидеров и Христо Шопов категорично настояха за национален референдум, който да реши за ратификацията.

Според Волен Сидеров националните парламенти остават безгласни букви според лисабонските договорености
Гласуването на „Атака" против договора от Лисабон не е напук, категоричен бе Сидеров.

По думите му България е длъжна да покаже слабите си места и да не избързва с ратификацията на договора. Защо трябва да сме шестата страна - членка на ЕС, направила това, а не 26-тата, попита Сидеров. Лидерът на „Атака" бе категоричен, че България може и трябва да извлече своите дивиденти, ако каже, че не трябва да избързва с ратифицирането

Външният министър Ивайло Калфин контрира, че Атака не може да иска референдум, защото самите те не разбират за какво става въпрос.

Депутатът От "Атака" Павел Шопов поиска поименно гласуване. Предложението не беше прието.

Искахме явно, поименно гласуване, категоричен бе той. С това гласуване се закрива Третата българска държава, заяви още Шопов. България загуби суверинетета си, добави той.

 

Договорът от Лисабон, който беше подписан от държавите-членки през декември 2007 г., поставя успешен край на започналия през 2000 г. процес на институционална реформа на Европейския съюз. Целта на този процес бе да направи Европейския съюз по-демократичен и по-ефективен в променящите се условия на съвременния свят. България беше част от този процес в периода преди присъединяването си към ЕС и като пълноправен член на Съюза през 2007 г., когато беше изготвен текста на Договора от Лисабон.

Договорът от Лисабон, който изменя сега действащите учредителни договори на ЕС е насочен към институционалното укрепване на Съюза и приближаването му към гражданите. Той реформира основните европейски институции, подобрява системата за гласуване, въз основа на която ще се вземат решения в ЕС, предоставя повече права на пряко избирания Европейски парламент. Договорът предвижда допълнителни гаранции за правата и свободите на гражданите на Съюза и дава по-големи права на националните парламенти върху европейското законодателство.