Започна поредното заседание по случая с убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски. Пред петчленния съдийски състав застана съкилийникът на обвиняемия Лазар Колев - Владимир Славов - Иширковеца.

Лазар Колев е убиецът на сестрите Белнейски, заяви пред пазарджишкия Окръжен съд Иширковеца, който е ключов свидетел по делото.

Според него в момент на депресия Лазар Колев се разкаял и му признал, че той е убил момичетата. По думите му едното момиче е оставено в офис на вуйчото на Лазар - бизнесменът Паун Лазаров, но не лично при него, а при негов познат, вероятно служител на фирмата.

Станало случайно - на пияна глава, подчерта Иширковеца. Той допълни, че обвиняемият е имал сексуален контакт с едното от момичетата, докато другото е било в офиса.

След това момичето се пребило, тъй като скочило от колата - заради това е трябвало и по-малката сестра да бъде убита, каза още ключовият свидетел, цитиран от БНР.

Той бе категоричен, че не е прокурорски свидетел, не е поставено лице и не е облагодетелстван за това, което е разказал пред разследващите.

Минути преди старта на днешното заседание друг ключов свидетел, а именно вуйчото на Лазар Колев - Паун Колев, който се занимава с производство и търговия на хляб и хлебни изделия, заяви пред медиите, че върху него е упражняван прокурорски натиск по време на разследването.

Лазаров бе категоричен, че не е плащал за алибито на Колев, както и че обвиняемият не е убил сестрите Белнейски. Той обобщи, че до момента от него е взиман биологичен материал за две ДНК-проби.

Валентина Димитрова, майка на Виолета Витекова, последната приятелка на Лазар, се отрече пред съда от предишни свои показания, допълва радио Пловдив.

По време на разпита, съдът поиска да бъдат прочетени показанията й по двата разпита - от досъдебното производство и този пред съдия. В тях тя твърди, че е трябвало да кажат, че Лазар е бил у тях вечерта в петък в нощта на убийството и че той им е дал 200 лева.

След като чу показанията си, Валентина Димитрова заяви, че вуйчото на Лазар и майка му не са ги молили да казват такова нещо.

Този ден той не беше у нас. Тогава се притесних, че ме викат на разпит. Не поддържам тази част от казаното по време на разпита. Аз съм се объркала, от паника съм го казала. Вярно е това, което говоря днес, посочи Димитрова. След това свидетелката добави, че не си спомня за кой ден става дума - четвъртък или петък - 26 или 27 януари 2006 г.

На вчерашното заседание обвиняемият заяви, че се чувства изкупителна жертва. По думите на Лазар той е бил „натопен" от заместник-главния прокурор Камен Ситнилски и следователя по делото Веселен Мартински.

Припомняме, след 5-годишно разследване, при огромен медиен интерес, пазарджишкият Окръжен съд започна първото си заседание по делото за смъртта на Росица и Христина Белнейски.

Лазар Колев е обвинен в това, че на 28 февруари 2006 година в местността "Грамадите" край Брацигово е убил по особено жесток и мъчителен начин Росица и Христина Белнейски. Убийството е извършено с цел да се прикрие друго престъпление - изнасилване. За престъпленията, за които е обвинен Колев, се предвижда наказание не по малко от 15 години лишаване от свобода.

По делото са разпитани над 7 000 души. В съдебна зала, като свидетели, са призовани и майката на Росица и Христина, Фани Белнейска, вуйчото на Лазар Колев, бизнесменът Паун Лазаров, както и Владо Иширковеца, съкилийника на Колев в Националното следствие, пред който Лазар е споделил истината за случилото се.

На този етап категорично е установено, че има втори човек, участник в престъплението, а разследващите имат насоки кой е той.