От КТ „Подкрепа" са разтревожени за енергетиката и здравеопазването.

„Какво ли не направихме, за да убедим властимащите, че системата се нуждае от сериозни радикални реформи. Предложихме ги, написахме ги, срещахме се с тях, за да ги убедим, че пътят е неправилен и води към още по-тежки задължения, но те казаха нещата наполовина", коментира Тренчев.

Задълженията на НЕК от 3 млрд. могат да станат 4,5 млрд., ако ни „одрънка арбитража за „Белене", смята лидерът на „Подкрепа". „Едно пиленце" обаче обадило на синдиката, че е имало приказки да се продаде дългът на НЕК.

„В декларациите на работодателите пише да се осигури спокойствие в енергетиката, за да може нещата, които са приети, да се развиват, защото при служебен кабинет започва подмяна на директори", обясни президентът на КТ „Подкрепа". Тренчев коментира, че е контрапродуктивно за 2 месеца да се премахнат ръководителите и да се сложат нови екземпляри, тъй като на системите вече им идва много.

„Всяка промяна на кабинет дестабилизира ситуацията. Безспорно е правото им да търсят мениджъри, но да ги търсят по съответния ред и да не ги сменят през 2 месеца", каза още той.

Съветникът по енергетика на КТ „Подкрепа" Ангел Божилов обясни, че по начина, който е структуриран електроенергийният модел в България, НЕК генерира загуба в порядъка на 1 млрд. лв. годишно. По думите му, тези задължения от 3 млрд., които „плахо се промъкват", са отдавна обявени от синдикалистите.

„Тъжното е, че всяка нормална държава е приела факта, че една стратегия в енергийния отрасъл се смята за средносрочна, когато покрива 20-30 години", коментира той.

Божилов е на мнение, че когато един премиер или министър имат годност 3-4 месеца, не можем да очакваме развитието на трайна и стабилна политика, в който и да е отрасъл.

„Вече засичаме опити на определени кръгове да вървят към скрита приватизация", заяви Божилов. По думите му за изкупуване на задължения от НЕК има една единствена логика. „Никой не иска да придобива дружество, което генерира 1 млрд. загуба на година. Зад това могат да стоят само краткосрочни спекулативни цели", обясни той.

Ръководствата на БЕХ и НЕК обаче не са се поддали на тези опити към момента. Божилов изрази тревогата си, че същата компания (без да споменава името й) се намесва в плана за оздравяване на ТЕЦ - Варна. Става въпрос за швейцарска компания. Тя е мултинационална корпорация, но е регистрирана в Швейцария, уточни Божилов.

„Целта е да се откупят подценени активи в енергетиката и с това мачът да приключи", категоричен е той.

За да се покрие текущия дефицит от НЕК било нужно повишение на цената на електроенергията за хората с 35% - 40%. Ако трябва да се покрият минали задължения, това увеличение трябва да стигне 80% -100%.

Разпадането на енергийната система означава разпад на цялата държава. Без спешни мерки, това е напълно възможен сценарий и то съвсем скоро", прогнозира Божилов.

Лидерът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев извади и документи, от които е видно, че представителят на синдиката и този на пациентите са се въздържали от гласуване на бюджета на Здравната каса миналата година с определени аргументи.

След кризата в бързата помощ Тренчев припомни, че е определил министъра на здравеопазването Таня Андреева като „недоразумение". Към днешна дата синдикалистът не се отрича от думите си, като подчерта, че напълно отписал здравния министър като „екземпляр" и отказал да се срещат повече.

Той акцентира на фактите, а именно, че предвидените средства за болнична помощ тази година са с 438 млн. по-малко в сравнение с 2013 г. По думите на Тренчев искането за актуализация на бюджета на Здравната каса е абсолютно основателно.

Днес надзорът ще се събере, за да разгледа Закона за изменение и допълнение на бюджета на здравната каса. КТ „Подкрепа" сигнализира, че проблемът е изключително сериозен, тъй като наличните средства позволяват да се плати около 68% от дейността на болниците.

Налице е преразход в доболничните средства, както и при лекарствата. Синдикалистите алармират, че на края на годината е възможно хората да отиват с рецептите си, но да не могат да им се дадат лекарства.

Хората на Тренчев вярват, че има буфери в бюджета на държавата и би следвало Законът за бюджета на касата да се промени.