Проектът за газопровода „Южен поток" може да бъде изключение от изискванията на Европейския съюз (ЕС) за тръбопроводен транзит. Това мнение е изразил в интервю за бизнес изданието WirtschaftsBlatt ръководителят на австрийската нефто-газова компания OMV Герхард Ройс, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Ясно е, че всичко трябва да бъде реализирано в съответствие с европейското право, но в някои области могат да бъдат направени изключения", заявил Ройс.

Ръководителят на OMV смята, че Европейският съюз трябва да обсъди с „Газпром" възможностите за предоставяне на специален режим. Той допълва, че преговорите по проекта не трябва да се замразяват, а да се ускорят.

Темата за строителството на газопровода „Южен поток" ще бъде обсъдена по време на визитата на президента на Руската Федерация Владимир Путин в Австрия на 24 юни. Планира се в австрийската столица да бъде подписано споразумение между акционерите на съвместната компания „Южен поток"-Австрия.

По-рано съветникът на руския президент Юрий Ушаков съобщи, че документът урежда широк кръг от въпроси, свързани с дейността на съвместното предприятие. Той определя структурата и конкретните права и задължения на участниците.

Освен това споразумението определя и принципите на финансиране и разпределение на печалбите между акционерите. По думите му новото споразумение ще бъде подписано като продължение на меморандум за строителство на газопровода „Южен поток" на територията на Австрия.