Разпитът, на който са повикани сестрите, ще се отрази много негативно върху тях самите от психологическа гледна точка, коментира външният министър Ивайло Калфин.

Според него те трябва да имат достатъчно кураж, за да преживеят и тези допълните разпити, които ги карат да изтърпяват.
Калфин уточни, че става въпрос за разпит от прокуратурата и още няма дело, но всичко може да се очаква.

Запълването на отношенията с различни от основното дела в никакъв случай не помага за по-доброто предвиждане на процеса, но това не е в наша власт, коментира Калфин.

Във връзка със затягането на режима спрямо сестрите Калфин категорично заяви, че България ще продължи да настоява да бъде върнат предишният режим.
В момента всички срещи със сестрите сега стават с разрешение на Министерството на правосъдието на Либия.
България ще направи всичко възможно включително и със съдействието на Фондация Кадафи да бъде върнат предишния режим, добави Калфин.

Той поясни, че според либийската страна промяната в режима се дължи на това, че преди 19 декември имало отменени смъртни присъди, а след 19 декември - те са потвърдени, което предполага и различен режим.

По повод интервюто със Сейф ал Ислам Калфин припомни, че при срещата си с него миналата година е получил подобни сигнали - сигнали на добронамереност, желание за бързо приключване на случая, уверения, че в Либия няма да бъдат изпълнени смъртните присъди.
Важно е обаче да чуем това от либийските институции, подчерта Калфин.

Външният ни министър припомни още във връзка с даваните от Сейф Ал Ислам уверения, че Либия няма да изпълни смъртните присъди, че Либия е страна, която все още не е отменила смъртното наказание от законите си.

И Сейф Ал Ислам, и фондация „Кадафи" са оказвали помощ главно по битовите условия, в които са сестрите, и контактите със семействата, за което им благодарим, но бихме искали действително да видим ангажимент на либийските институции, заяви Калфин.

В момента изчакваме да започне делото във Върховния съд и ще предложим, при всички случаи, да се събере четиристранният формат и тогава ще видим как продължава диалогът, но засега няма насрочена дата, уточни още Калфин.

По отношение на Международния фонд Калфин обяви, че предстои скоро той да представи отчет за едногодишната му работа, като този отчет ще бъде представен, както на участниците в Четиристранния формат, така и пред либийската страна. 
Според оценката на Калфин - това, което е свършил фондът, е значимо.

Фондът показва много силна международна солидарност, основно насочена към лечението на децата и създаване в Либия на капацитет за борба срещу СПИН, добави Калфин.