85 съдилища в страната в момента нямат средства за ток, вода и заплащане на вещите лица. Това обяви Соня Найденова, представляваща Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на отчет на институцията за второто тримесечие на годината.

Оказва се, че освен нуждата от актуализация на бюджета на НЗОК, необходимост от финансови корекции е имало и за бюджета на съдебната система.

По думите на Найденова неведнъж е заявена нуждата от допълнителни 19,3 млн. лева, които е трябвало да послужат за обезщетения, издръжки и осигуровки. И до ден днешен обаче исканията за бюджетни корекции не са получили никакъв отговор.

От ВСС прогнозират, че до края на седмицата броят на тези съдилища ще скочи още, като така скоро ще се стигне до блокиране на съдебните процеси. Към края на май близо 13 млн. лева е неизпълнението от приходи и такси в бюджета на ВСС, което допълнително подсилва дефицита.

Соня Найденова отбеляза нежеланието на властите за реакция, като подчерта, че по закон магистратите нямат право на стачка и вероятно точно това оставя техния въпрос встрани.

Найденова обърна внимание и на пререканията в Гражданския съвет към ВСС относно правилата за избор на председатели на върховните съдилища и на главен прокурор.

Припомняме, Съюзът на съдиите и организацията „Български адвокати за правата на човека" се оттеглиха от Гражданския съвет, именно защото ВСС не промени начина на избирането от последователно гласуване с едновременно гласуване за всички кандидати с хартиена бюлетина.

Не мисля, че последователността на вота опорочава тайната му, обяви Найденова, като изтъкна, че щом правилата не забраняват изрично всеки да може да номинира кандидати, то значи, че това е позволено.

Запитана дали ще подкрепи заявената вече кандидатура на Поли Панова за зам.-административен ръководител на ВКС, Найденова отвърна, че тя е чудесен професионалист, но за кандидатура за нужни 5 подписа, които вече са налице и тя няма да добави своя.

Сроковете за номиниране на кандидати за ВКС и ВАС са до 30 и 31 юли и чак тогава ще станат ясни имената на номинираните.