Бомбените атаки в украинския град Днепропетровск вероятно са били част от вражда между криминални бизнес групи, пише ZN.UA, позовавайки се официално лице от Националната служба за сигурност, цитирано от РИА Новости.

Десет бомби бяха взривени в Днепропетровск на 27 април, ранявайки 30 души, включително 11 тийнейджъри, според официалната информация. От прокуратурата обявиха, че е терористична атака, но все още не е поета отговорност. Полицията разпространява скици с описание на трима заподозрени.

Според източници специалните служби са по-склонни да вярват, че взривовете са резултат от преразпределяне на интереси между криминални групировки.

Градът бе разтърсен заради сблъсък между местни бизнес групи, които имат криминални връзки", каза официален представител от Националната служба за сигурност.

Преди две седмици влиятелният бизнесмен Геннадий Акселрод, всеизвестен със своята дейност, беше убит. Имаме причина да вярваме, че тези бомби не са свързани с политиката", изтъкна представителят.

Собственик на няколко строителни компании Акселрод бе убит до неговата къща в центъра на Днепропетровск през април. Украинска медия съобщи, че той е бил част от група, която е държала имущество на бившия премиер на страната Павло Лазаренко, който в момента излежава присъда в САЩ за пране на пари.