Европейският съюз отделя 24,4 милиона евро за разработване на ваксина срещу вируса ебола, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

В съобщението се отбелязва, че ЕК отделя 24,4 милиона евро от бюджета на ЕС за срочна нужда за изследване на вируса. Тези средства ще финансират пет програми за клинични изследвания на потенциални ваксини, изпитване на съществуващите ваксини и разработка на такава, която ще помогне срещу ебола.

Пояснява се, че парите от бюджета на ЕС ще бъдат предоставени по ускорена процедура, за да се реагира бързо.

Комисията също така работи с представители на промишлеността по по-нататъшното разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „В случая с ебола се надпреварваме с времето и трябва да реагираме не само на извънредната ситуация, но същевременно да имаме отговор в дългосрочен план. Затова с удоволствие съобщавам, че ще предоставим допълнително финансиране в размер на 24,4 млн. евро, с което ще бъдат ускорени някои от най-обещаващите научни изследвания за разработване на ваксини и лекарства".

„Едно от най-важните послания към представителите на международната общност, които се събират днес в Женева по инициатива на СЗО, е, че трябва да засилим медицинските изследвания във връзка с ебола", каза комисарят по въпросите на изследванията, науката и иновациите Мойра Гейгън-Куин. „Във финансираните проекти участват най-добрите изследователи и представители на индустрията, за да поведат битката срещу тази смъртоносна болест."

Финансирането ще бъде предоставено, след като екипи от целия ЕС и множество страни извън Съюза направиха предложения, които бяха оценени от независима експертна група.

Професор Питър Пайът, директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, който е един от откривателите на ебола, заяви по повод на съобщението за това финансиране: „Приветствам решителните действия на Комисията в подкрепа на редица клинични изпитвания и изследвания на вируса Ебола като част от приноса на Европа за прекратяване на кризата с ебола, която вече отне живота на толкова много хора".

Комисията също така поиска Партньорството за клинични изпитвания между европейските и развиващите се страни (EDCTP) да включи в работния си план новопоявили се епидемии, засягащи Африка, включително ебола. Това ще даде възможност на EDCTP да финансира клинични изпитвания във връзка с лекарства, ваксини и методи за диагностициране чрез бъдещи покани.

Съобщението на Комисията бе направено по време на домакинстваната от СЗО среща на високо равнище в Женева днес, в която участват представители на международната общност и на промишлеността. На тази среща ще бъдат обсъдени достъпът до ваксини, които са в последен етап на разработване, финансирането на кампании за имунизация, както и подготовката, регламентирането и производственият капацитет на клинични изпитвания и свързаните с тях обезщетения.