Турските власти са арестували четирима души, за които казват, че са отговорни за смъртта на 12 бежанци, които се опитали да достигнат Европа с лодка и са загинали в морето. Сред тях е и тригодишно кюрдско момче, чиято снимка обиколи социалните мрежи и медиите.

Четиримата арестувани, включително капитана на трафикантската лодка, са обвинени в умишлена небрежност, която е довела до смърт, съобщава новинарската агенция „Dogan".

Турция стана включва точка за отпътуване на бежанци, които бягат от войната в Афганистан, Сирия и Африка и искат да достигнат до Европа.

Семейството на момченцето - ал-Курди са сирийски кюрди, които бягали от гражданската война в страната. Това са обяснили бащата и активисти.

Отчита се рязко покачване на даренията, което се дължи на вълната от ужас, предизвикана от разпространената снимка на загиналото сирийче, лежащо на плажа, пояснява ДПА.

Снимките на тригодишния Айлан Курди, който се е удавил заедно с петгодишното си братче и майка си в Турция, шокираха света до такава степен, че обикновено скептичните относно мигрантите британски таблоиди призовали за съчувствие. Снимката на удавеното дете е намерила място и на челните страници на британската преса.

Снимките на тялото на 3-годишното момченце предизвикали шок и възмущение. Тялото на детето, което е от Северна Сирия, е било изхвърлено на бреговете на турския курорт Бодрум, след инцидент, докато семейството му опитвало да избяга в Европа.

Айлан заедно с петгодишния му брат Галип и майка им Рехан, загинали. Единствено бащата Абдула оцелял.

Семейството идвало от Кобани.

Според канадски медии семейство ал-Курди имат сестра във Ванкувър. Семейството обаче не можело да получи документи, за да заминат заедно за страната и затова поело по незаконния опасен за мигрантите път с лодка до Европа.

Турското правителство ще изпрати телата на Айлан, майка му и брат му обратно в Кобани.

Междувременно турският премиер Ахмет Давутоглу обяви, че страната му ще държи вратите си отворени за бежанците.