Вчера по инициатива на министерство на околната среда и водите са разгледани на 1во четене предложените промени в Закона за генно модифицираните организми (ГМО), които ще отворят вратите на широкомащабното отглеждане на генно-модифицираната царевица МОН 810, съобщиха от „За земята".

Според министерството Европейската комисия е подала процедура срещу България заради забраните за ГМО в закона ни. Докато не видим съдържанието на процедурата нито потребителите, нито законодателя до каква степен предложенията обслужват интересите на България или тези на мултинационалните ГМО компании.

„Монсанто" открито твърди, според представителя на ОЦОСУР - Илиян Илиев, че забраните в закона ще паднат и в България ще се гледат ГМО. От къде мултинационалната компания с бюджет неколкократно по-голям от брутния вътрешен продукт на България знае какви закони ще се приемат в страната ни.  Вчера на среща в хотел „Шипка" представители на министерство на земеделието и храните казаха, че позицията на ведомството е да се въведе принципа на толерантност - фермерите да имат възможността да отглеждат ако искат и ГМО и традиционни култури и екологична продукция. Проблема обаче, който учените откриват е че предлаганите буферните зони от няколко метра не са достатъчни и както практиката в Америка показва  няколко години след освобождаването на ГМО в околната среда има тотално замърсяване на площите. Причината за замърсяването са пчелите, които пренасят полена над 6 000 метра, както и вятъра. Въпросът който задаваме на правителството е как ще контролирате пчелите и вятъра, така че да предпазите страната от замърсяване.

Преди месец в България бе на обиколка канадския фермер Пърси Шмайзер, който свидетелства, че в Канада замърсяването на площите засяти с рапица и соя е тотално и фермерите, които се опитват да купят негенно модифицирани семена от Европа установяват, че реколтата им се замърсява с нежелания ген от съседните полета по време на цъфтежа на растенията. За съжаление почистване на гена замърсител не може да стане с обикновено незасяване на култури, защото се оказва, че чрез хоризонталния пренос на гени са се замърсили и дивите родственици на културите, които са от семейството зелеви и бобовите.

Пчеларят Янко Янков председател на пчеларско сдружение от Добрич предупреждава, че една от причините за изчезването на пчелите в САЩ се свърза с широкомащабното засяване на ГМО в тази страна. Той припомни думите на Айнщайн, че "човечеството ще изчезне 4 г след изчезването на пчелите". Означава ли това, че предложението на правителството за толерантност към ГМО и освобождаването им в околната среда на България под формата на синхронизиране на законодателството ни с европейското ще ни доведе до екологичен апокалипсис и геноцид. Или трябва по-добре да преценим позициите си и да отстояваме интересите си пред европейските институции, както са направили 6 страни от ЕС забранили МОН810.