Капка Сидерова и Димитър Стоянов учредяват Национал-демократична партия.

Над 90 души участват в инициативния комитет на новата формация. За председател на инициативния комитет, който трябва да подготви първия конгрес на национал демократичната партия единодушно бе избран Димитър Стоянов.
За оперативно ръководство на партията бяха избрани Капка Сидерова, Валентин Николов, Петър Хлебаров, Борислав Стоянов, Димитър Карбов и Огнян Петимов. Конгресът на партията ще се проведе на 2-ри юни.

Д. Стоянов:
Ако напусна европарламента, се разпада ПГ на Атака
Още...

Членовете на инициативния комитет слагат край на площадната политика.
Димитър Стоянов припомни, че през 2005, когато е създадена партия Атака нейната цел е да пробие крепостта на мафията.
В един момент критиците се превръщат в най-яростните защитници на крепостта, подчерта той. Национално мислещите хора има нужда от своето представителство в  Народното събрание, посочи той. Те искат край на празните приказки и крясъците по площадите, смята още Стоянов. Новата формация залага до голяма степен на европейските ценности.

Димитър Стоянов припомни, че за членството си в ЕС страната ни е дала жертви - затворените реактори на АЕЦ Козлодуй, акциз върху ракията и по-голям акциз върху горивата. Въпреки това той признава възможностите на европейското семейство. ЕС дава и възможности и тези възможности не бяха оползотворени добре, категоричен е Димитър Стоянов. Според него основно средство за изход от кризата могат да са средствата от европейските фондове. „Отстояваме две основни идеи - идеята за националния интерес, идеята за патриотичното начало", подчерта той.

Отхвърляме всички форми на тоталитарно управление, заяви още Димитър Стоянов. В нашата партия няма да говори само един, ще говори гласът на консенсуса, посочи той. „Започваме по един изцяло нов път", заяви Борислав Стоянов, независим депутат, напуснал атака. „Отмина времето на истеричния и газиран национализъм", посочи той. Колегата му Огнян Петимов пък обвини лидерът на Атака, че е съсипал партията. „Този човек не е роден за политик, той е за „България търси талант"", каза Петимов, пояснявайки, че се иска наистина голям талант, за да съсипеш всичко онова, което е била Атака.

„Убедена съм, че ще продължим борбата заедно и ще я доведем до успешен край", заяви и Капка Сидерова. Убедена съм ,че ще успеем, посочи още тя.

По-рано пред медиите тя заяви, че поне 4 депутати се очаква да напуснат парламентарната група на Атака. Това означава край на ПГ, тъй като и в момента тя е само на един човек от минималния брой депутати, нужни за съществуване на ПГ.
Сидерова не пожела да назове имената им. „Те сами ще го обявят", каза тя.
Все още не ясно дали те ще се присъединят към новата формация, но Сидерова поясни, че национал демократичната партия е отворена за тях.

„Няма да работим с ДПС", категорична бе Капка Сидерова. Като несериозни тя определи твърденията на бившата си половинка Волен Сидеров, че формацията й няма да събере достатъчно хора за първия конгрес: „Още отсега имаме заявка за 1500 души, които ще присъстват на конгреса", обясни Капка Сидерова.

Основните цели на новата партия е отстояване и защитата на българския национален интерес във всичките му форми - социални и икономически.

Новата партия ще се бори за постигане на икономически растеж чрез ефективно и пълно усвояване на средствата от еврофондовете със специален акцент на достигането им до дребния и среден български предприемач.

Новата формация ще се бори за инвестиране в научна и научно-развойна дейност, като основа за икономическо развитие.

Приоритет е осигуряването на достъп до модерно здравеопазване чрез използването на последните достижения в медицината, които да бъдат предоставени безплатно на българските граждани и да генерира доход в страната от чуждестранни източници.

Новата формация ще работи за изграждането на образователна система по европейски модел с оглед на икономическите нужди на страната и необходимостта от млади специалисти, отстояващи националната политика в институциите на ЕС.

Партията ще работи за нова прозрачна система за изчисляване на пенсиите по примера на социалните европейски държави с цел осигуряване стабилността на системата и пенсионен доход над прага на бедността.

Партията ще работи и за осигуряване на стимули за младите при създаването на семейство, раждането и отглеждането на деца, с цел борба с демографската криза чрез данъчни облекчения, държавно гарантирано жилищно кредитиране и подобряване на условя за отглеждане на деца от млади работещи майки.

В европейски мащаб новата партия се е насочила към две формации в европарламента - групата на Европейските консерватори и реформисти и Европа на свободата и демокрацията. Засега партията смята да участва самостоятелно на изборите, но не изключва коалиционни действия. Депутатите пък ще подкрепят само  национално отговорните идеи на ГЕРБ в Народното събрание. Никой от новата партия не е подписвал споразумение за сътрудничество с герб. Председателят Димитър Стоянов обобщи създаването на новата формация от недоволни атакисти като прераждането подобно на феникс.