Сугарев-Филчев Кой използва Едвин Сугарев е един от въпросите, зададени в изявление на Върховната касационна прокуратура по повод убийството на Николай Колев. В него се казва, че интерес от смъртта му имат тези, които се стремят към отслабване на държавността и към пълен хаос в страната, тези, които искат слаби държавни органи, слаба прокуратура и МВР. Целта им според прокуратурата е да избегнат наказателна отговорност за ограбването на държавата.

Междувременно в интервю за БНР Едвин Сугарев повтори още веднъж твърденията си от снощи, че главният прокурор Никола Филчев и бившата барета Алексей Петров са имали най-голям интерес от убийството на Николай Колев.

Пред Дарик Радио Сугарев е предположил, че убийството може да е станало, защото Колев се е добрал до много сведения, свързани с ареста на международния престъпник Сретен Йосич, който беше задържан у нас по искане на Интерпол. Според Сугарев, преди Йосич да бъде екстрадиран в Холандия, представители на сръбската мафия са се свързали с бившата барета Алексей Петров, който казала, че е близък с главния прокурор и може да направи нещо за неекстадирането на Йосич. Петров получил за това 3 млн. долара, които разделил между себе си, Филчев и шефа на баретите Филко Славов. Именно с неизпълнението на този ангажимен се свързва и августовската стрелба по бившата парета Алексей Петров, смята Сугарев.

При последната им среща малко преди Коледа Николай Колев е казал на Сугарев, че се чувства застрашен от Алексей Петров и, че това е свързано с главния прокурор.

На въпрос за причината за разрива между Филчев и Колев, Сугарев отговори, че разривът между тях по думите на убития прокурор е настъпил, когато главният прокурор е искал той да бъде основното главно действащо лице в натиска срещу Стефан Софиянски, Антоан Николов, Иво Прокопиев във връзка с публикациите във вестниците “Капитал” и “Новинар”, свързани с историите около Ангел Филчев – брата на Никола Филчев и неговите контрабандни канали за антични предмети.

По-рано днес по свое желение Едвин Сугарев е бил разпитан от следователи от Националната следствена служба във връзка с убийството на Николай Колев.