Над 5 200 подписа са събрани от стартиралата вчера подписка за втори национален референдум за тютюнопушенето в заведения.

Това съобщи заместник-председателят на СДС Любомир Ковачев на пресконференция в централата на партията, след заседание на Националния изпълнителен съвет на СДС.

Ковачев обеща, че до седмица във всички областни градове и в по-малките населени места ще има центрове за набиране на подписи.

Той бе категоричен, че целта на инициативния комитет е необходимият брой подписи да бъде събран в по-кратък срок от законовия, за да може референдумът да се проведе едновременно с изборите за 42-ро Народно събрание.

Припомняме, необходимите подписи за иницииране на референдум са 500 хиляди.

Ковачев подчерта, че по този начин ще се осигури и по-висока избирателна активност, както и ще бъдат спестени повече средства. Ковачев отказа да отговори на въпрос дали СДС ще вземе страна по въпроса на референдума, но обяви, че темата не трябва да се политизира, защото вече се е превърнала в „политическа дъвка".

„Важно е гласуването да бъде информирано и затова ще се постараем разяснителната ни кампания да достигне до всички граждани", заяви зам.-председателят на сините.

Стана ясно, че на редовното заседание си заседание СДС са обсъждали и темата за превенция на войната по пътищата.

Ковачев обяви, че във връзка с предстоящата наредба за отнемане на точки на шофьорите при пътни нарушения, от СДС са изготвили няколко предложения, които да залегнат в законовия текст. Сред тях основно място заема изискването да се монтират броячи на всички светофари, както и инсталирането на осветление на всички пешеходни пътеки.

Ковачев подчерта, че е препоръчително да се постави акцент вместо на застраховка „Гражданска отговорност" на автомобила, на такава застраховка и за водача, както и да има финансово облекчение при застраховането на автомобили, снабдени в видео оборудване.