Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали прогнозирания икономически растеж на България през 2014 година от 1,9 до 1,5 на сто от Брутния вътрешен продукт, съобщава БНР.

Разликата от 0,4 процентни пункта е между прогнозата от май и най-новите изчисления на банката и се отдава „основно на отрицателното въздействие от политическата несигурност и доскорошните вълнения в банковия сектор".

Дългосрочният ефект обаче вероятно ще бъде ограничен, благодарение на бързата реакция на властите, отбелязват анализаторите, сочейки конкретно декларацията за намерението за присъединяване на България към единния надзорен механизъм в рамките на Европейския банков съюз.

Новата прогноза за 2015 година е увеличение на БВП от 2 процента.

Банката обаче прогнозира свиване на икономиката на Русия през следващата година, в резултат от украинската криза. За тази година се очаква нулев растеж.

Прогнозата за Украйна е икономическа контракция от 9 процента през тази и 3 процента през следващата година. Тези очаквания се дължат на размириците в източната част на страната и последиците от тях.