Един самолет е бил отклонен, а друг е бил забавен, за да се избегнат два руски бомбардировача, които са прелитали през контролираното от Ирландия въздушно пространство без предупреждение през февруари. Това заявиха авиационните власти на страната, предаде „Франс прес".

Смята се, че инцидентът е станал на 18 февруари, когато британски бойни самолети прихванаха два руски бомбардировача, прелитали до британското въздушно пространство.

Ирландските власти подчертаха, че двата руски самолета са летели с изключени транспондери, което затруднява идентифицирането им от радарите и контролната кула.

Полетът на един самолет в Дъблин беше отложен заради действията на руски военни самолети в контролираното от Великобритания въздушно пространство, отбелязват от ирландската авиация.

Беше променен и маршрутът на друг самолет заради два руски бойни самолета, допълва се в съобщението.

Вестник Irish Examiner съобщава, че отклоненият и забавеният самолет са пътнически със „стотици хора на борда".

Руските самолети не са влезели във въздушното пространство на Ирландия, но са прелитали в контролираното от правителството пространство - 46,3 километра навътре - между 15 и 19 часа местно време, според властите.

Британският военен министър Майкъл Фелън предупреди, че НАТО трябва да бъде подготвен за „всякакъв вид агресия от Русия".