Украинският президент Петро Порошенко с помирителен тон коментира Русия и подкрепяните от Москва сепаратисти по време на посещение в Казахстан - ключов съюзник на Кремъл в Централна Азия, съобщава Ройтерс.

Малко хора вярваха в това, но ние направихме най-доброто и в резултат на нашите усилия оръжията мълчат повече от две седмици, това ни дава основа за предпазлив оптимизъм по отношение прилагането на останалите части от минските споразумения, каза той по време на среща с казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, имайки предвид примирието в Източна Украйна.

Русия прие по-конструктивен тон в разговорите за Украйна, според дипломати, които са въвлечени в обсъжданията.

„Започна изтеглянето на лекото военно оборудване, танкове и миномети, което според мен ще укрепи постигнатото крехко примирие", продължи Петро Порошенко.

Той също изрази надежда Русия да премахне наложеното търговско ембарго след влизането в сила на споразумението за свободна търговия между Киев и ЕС през януари 2016 година.

Москва наложи забрана за внос на храни от ЕС в отговор на наложените от Брюксел санкции над Русия заради анексирането на Крим от Украйна. Руската държава обяви, че възнамерява да наложи такова ембарго и на Украйна.

Но Порошенко каза, че трите страни преговарят по казуса: „Надявам се, че като резултат руското правителство ще отмени тези запланувани рестрикции".

Назарбаев изтъкна от своя страна, че Казахстан ще достави въглища и олио на Украйна, която изпитва недостиг на суровини, тъй като са спрени доставките от източните територии, окупирани от сепаратистите.