Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подпише рамковия договор за догодина, ако таксата, която плащат пенсионерите на личните си лекари, остане 1 лев и държавата не поеме разликата. Това обяви председателят на съсловната организация Цветан Райчинов, цитиран от БНР, след среща със здравния министър Петър Москов.

Министерският съвет застава зад позицията таксата да остане 1 лев, но разликата до 2.90 да не се покрива от държавата. По думите на Райчинов, в бюджета на министерството не са предвидени 15-те милиона, които са необходими за доплащане на тази такса. Ако това се случи, Рамков договор няма да има и Лекарският съюз ще се оттегли, предупреди Цветан Райчинов.

Той е категоричен, че Рамков договор няма да има и ако се приеме бюджет, който е по-малък от похарчените за тази година пари за здраве. Председателят на БЛС смята, че има начин да се намерят пари за осемте клинични пътеки и процедури, за които по данни на Здравната каса и през 2015-а няма предвидени средства.

„Нови клинични пътеки и процедури, за да стигнат, е въпрос на преразпределение, което според мен е възможно", коментира Райчинов. Той обясни, че под нови клинични пътеки и процедури разбира не толкова голям брой. По думите му, там, където има известен преразход и той не е оправдан, средствата трябва да се намалят и да се пренасочват към нови и необходими дейности.

Д-р Райчинов смята още, че може да се редуцира пакетът здравни услуги на Касата, особено в частта за лекарствата, където има преразход.