На страната ни е необходима дясноцентристка коалиция. Това заяви в предаването „Тази сутрин" на Би Ти Ви водачът на Реформаторския блок в Благоевград ген. Атанас Атанасов. От своя страна Румяна Бъчварова, водач на листата на ГЕРБ за 24 МИР София, коментира, че ГЕРБ работят за дясноцентристко управление, а не за дясноцентристка коалиция. И двамата са на мнение, че са необходими реформи в много сфери и двете партии трябва да обединят усилията си към тях.

Румяна Бъчварова е категорична, че към момента не е договаряна коалиция между ГЕРБ и реформаторите, защото не са ясени резултатите от изборите. Относно коментарите и слуховете в медийното пространство, тя заяви, че се намираме в предизборна кампания и съдейки по това колко ожесточени са житейските войни, не бива да се допуска те да влязат в политиката. Всяка партия трябва да направи и да даде най-доброто от себе си, а как това ще се реализира, ще се види след изборите, посочи Бъчварова.

От своя страна Атанас Атанасов обясни, че в средите на ДПС се работи за това общият резултат между ГЕРБ и Реформаторския блок да няма мнозинство. Целта е да се увеличи тежестта на ДПС. По думите му, ако се стигне до сключване на коалиция, трябва да се проведат преговори, да се подпише писмено споразумение и да се разпишат отговорностите.

ГЕРБ говорят за еднопартийно правителство, но аз съм убеден, че това не е добро решение за България, категоричен е, Атанасов. Той подчерта, че за три години управление на ГЕРБ, има сфери, в които те не могат да се похвалят с добро управление, а дори има и лоши практики. Като пример ген. Атанас Атанасов посочи вътрешното министерство с ръководител Цветан Цветанов. Той настоя това да не се повтаря.

Реформаторите считат, че има няколко сфери на управление, в които са наложителни много сериозни реформи. По думите на Атанасов трябва да се види дали с ГЕРБ могат да се обединят около тях и да ги осъществят. Според него една такава система е съдебната. Атанасов е на мнение, че прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт, а главният прокурор да бъде подчинен на Народното събрание. Той припомни, че при избора на главния прокурор многократно е алармирал, че използването на електронната система за гласуване е противоконституционно. Атанас Атанасов подчерта, че политическите партии не избират главния прокурор, но при избора на Цацаров - Бойко Борисов многократно е заявил, че това е правилният избор.

Румяна Бъчварова коментира, че всички са били свидетели на процеса на избор на обвинител номер 1. Тя подчерта, че политическият ангажимент гарантира и стабилност на държавата. Бъчварова е убедена, че е необходимо разбиране за общи принципи, от които най-важният за ГЕРБ е да не допуснат да се повтори моделът „Орешарски", който е много порочен. Той направи година и половина на практика да няма никакво развитие в държавата. Моделът „Орешарски" е непрозрачна коалиция, коалиция на всяка цена и абсолютно размиване на политическата отговорност, категорична е Румяна Бъчварова.

По нейното мнение реформите в държавата са необходими, но на първо място трябва да се решават конкретните проблеми на гражданите, които са много. Не можем да реформираме държавата без да развиваме икономиката, да подобрим условията за живот на гражданите, обясни тезата си тя.

Имаме много общи виждания с Реформаторския блок и се надявам след изборите да го покажем", отсече Бъчварова и допълни, че какво ще е управлението на страната ще покажат изборите.

Атанас Атанасов посочи още, че след изборите реформаторите настояват да се премахне партийната партизанщина за кадруването в администрацията, както и да се въведе наистина конкурсно начало. Той отново бе категоричен, че Реформаторският блок е за реална коалиция, а не еднопартийно управление.