На този етап никой не може и няма право да казва, че има загуби или спиране на пари по Програмата за развитие на селските региони. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на извънредна пресконференция, проведена в сградата на ведомството.

Поводът за нея беше изнесената информация, че страната трябва да върне на Европейската комисия 400 млн. евро поради пропуски в процедурите, касаещи мерки по ПРСР.

По темата говори в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Борисов.

От министерството обясниха, че несъответствията по програмата са открити от одитиращата компания Deloitte и те са изпратили своето становище в Брюксел.

Днес на заседание на Комисията по развитие на селските региони в Брюксел е внесен доклад за счетоводно уравняване на сметки на стойност 396,1 млн. евро, каза още Гечев.

Той допълни, че тези пари са изплатени по проекти в общините, изпълнявани от октомври 2012 г. до 2013 година. По думите на зам.-министъра в момента се изпращат различни документи в Брюксел, така че да не бъде загубено и 1 евро от тези средства.

Стана ясно, че проверките, които Европейската комисия трябва да извърши, могат да продължат и 2 години и по този начин бюджетът на страната за тази година не е застрашен.

Пред журналистите Гечев говори и по отношение на излязлата информация, че с пари по ПРСР - по общо 180 проекта, са закупувани превозни средства - автомобили, джипове, яхти и др.

Пристигнало е писмо от Европейската комисия, в което се уведомява, че тези разходи няма да бъдат признати. Това означава, че в по-голямата част от случаите държавата ще трябва да плати с „народни пари" за закупените от бенефициентите превозни средства.