Националната аптечна камара (НАК) иска промяна в нормативната уредба, с която да се легализира извършването от магистър-фармацевтите на генерични замени на лекарства по рецепта. 

Това съобщи по време на пресконференция председателят на камарата Антон Вълев.

Той поясни, че лекарствата носят две имена - едното е международно, а другото търговско.

Например лекарството Метамизол у нас се среща под търговските наименования аналгин, проалгин и алгозон, тониалгин и др.

Дали пациентът ще приеме Метамизол с надпис аналгин или с надпис проалгин, е практически едно и също, затова магистър-фармацевтът може да отпусне лекарството произволно от тези имена, каза Вълев.

Той посочи, че в България има регистрирани около 4000 лекарства под 15 хиляди търговски наименования.

Вълев подчерта, че в другите страни лекарите са длъжни да изписват лекарствата по международни имена, а не по търговски и е категоричен, че това трябва да стане практика и за България.

Сегашната практика обаче забранява на фармацевтите у нас да правят генерична замяна, което според Вълев води към възможност за обвързване на лекарите, предписващи лекарствено лечение с фирмите - производителки на лекарства.

В България са развити множество корупционни схеми, по които фирмата-производител да плаща нерегламентирано на лекарите да изписват лекарство под точно определено търговско наименование, вместо под международно непатентно име, изтъкват от камарата.