Много хора от Видин се оплакаха от двойно по-високи сметки за ток за декември. Те твърдят, че при непроменено потребление на електроуредите и дори при направени икономии, са получили нереално високи сметки. Има и жалби заради сменени електромери без знанието на потребителите, съобщава БНТ.

Почти всички, живеещи на ул. „Св. Кирил" във Видин, се оплакват от последните си сметки за ток. Те разказват, че дори след като са санирали жилищата си, разходите им за отопление са се увеличили.

„Миналата година при -29 градуса, платих 251 лева, сега при плюсови температури сметката е 331", сподели Лили Стоянова. Нейната съседка Цвета Славчева допълва:
"Ние се отопляваме на парно и въпреки това имаме 200 лв. сметка за ток. Потреблението е намалено, а сметките са увеличени".

От ЧЕЗ „Електроразпределение" - Плевен направиха проверка по сигналите на видинчани. В официален отговор от дружеството заявиха, че няма манипулация и отчитането е извършено точно, а заплатената електроенергия е изразходвана. За електромерите обясниха, че те са тяхна собственост и те имат право да ги подменят, когато преценят, че е необходимо.

Хората обаче не приемат тези обяснения и събират подписка за независима проверка на сметките.